Hellinomnimon project team

 

team

Leader:Kostas Gavroglu

Design and Development Coordination:   Dimitris Dialetis

Archiving and Photographing Coordination:   Manolis Patiniotis

Work Teams Coordination:   Jean Christianidis

Research Team :

                Helen Antzoulatou, Vasilis Evagelidis, Athina Zampara, Panagiotis Papoulias, Panagiotis Pefanis, Georgia Sipsi, Dimitra Christopoulou

Digitization and Image Processing:

                S. Adamopoulou, N. Achourioti, D. Christodoulaki, Ch. Christopoulou, E. Choriki, F. Dimitriou, A. Filippoupoliti, X. Germeni, G. Gerogianni, V. Gerontopoulou, K. Giannestras, E. Gitona, X. Ikonomopoulou, A. Iliopoulou, P. Kalampalikas, S. Karageorgakis, E. Karagianni, A. Karatza, V. Kosteas, A. Kountouri, V. Krikri, A. Kyriou, M. Ladikou, K. Ligovanli, I. Mamali, E. Melemi, G. Merianos, V. Mpatsouli, K. Mpacharakaki, S. Mpelmpa, Z. Nasta, G. Petrou, P. Rontiri, K. Sakorrafou, G. Simogianni, E. Skopeliti, I. Tapinou, E. Triantou, M. Tsikeli, K, Vlachogiannis, P. Vourlitou.

Ομάδα Έργου του προγράμματος  ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ

Επιστημονικός Υπεύθυνος : Κώστας Γαβρόγλου.

Υπεύθυνος Σχεδιασμού: Δημήτρης Διαλέτης.

Υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την οργάνωση έντυπου και χειρόγραφου υλικού: Μανώλης Πατηνιώτης.

Υπεύθυνος Ομάδων Εργασίας: Γιάννης Χριστιανίδης.

Η ψηφιοποίηση των κειμένων έγινε στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ, από το 1995 έως το 1998. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλαν οι ακόλουθοι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σ. Αδαμοπούλου, Ν. Αχουριώτη, Κ. Βλαχογιάννης, Π. Βουρλίτου, Ε. Γείτονα, Ξ. Γερμενή, Γ. Γερογιάννη, Β. Γεροντοπούλου, Κ. Γιαννέστρας, Φ. Δημητρίου, Α. Ηλιοπούλου, Π. Καλαμπαλίκας, Σ. Καραγεωργάκης, Ε. Καραγιάννη, Α. Καρατζά, Α. Κουντούρη, Β. Κρικρή, Α. Κυρίου, Β. Κωστέας, Μ. Λαδικού, Κ. Λιγκοβανλή, Ι. Μάμαλη, Ε. Μελέμη, Γ. Μεριανός, Β. Μπατσούλη, Κ. Μπαχαρακάκη, Σ. Μπέλμπα, Ζ. Νάστα, Χ. Οικονομοπούλου, Γ. Πέτρου, Π. Ροντήρη, Κ. Σακορράφου, Γ. Σιμογιάννη, Ε. Σκοπελίτη, Ε. Ταπεινού, Ε. Τριάντου, Μ. Τσικέλη, Α. Φιλιππουπολίτη, Δ. Χριστοδουλάκη, Χ. Χριστοπούλου, Ε. Χωρίκη.

Η επεξεργασία εικόνας και η ηλεκτρονική ταξινόμηση έγινε από τους ακόλουθους φοιτητές, φοιτήτριες και συνεργάτες του τμήματος: Βασίλη Ευαγγελίδη, Αθηνά Ζαμπάρα, Γιώργο Καραηλία, Παναγιώτη Παπούλια, Παναγιώτη Πεφάνη, Δημήτρη Πρέντζα, Αθηνά Σπανάκη, Λία Τσιγονάκι, Βασιλική Φαζού, Μαρία Χαϊδοπούλου-Βρυχέα, Δήμητρα Χριστοπούλου.

 

Ευχαριστούμε τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και την Εθνική Βιβλιοθήκη, που μας επέτρεψαν να φωτογραφίσουμε τα έργα που έχουν στην κατοχή τους.

Το πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ υποστηρίχθηκε οικονομικά από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση και τη Eurobank. Αποφασιστική υπήρξε, επίσης, η συμβολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

aL4Αλέξανδρος Αγγελάκης

Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ.
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) του διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών με διπλωματική εργασία : "Ιστορία της Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων την περίοδο του Μεσοπολέμου".

Ερευνητικά ενδιαφέροντα & επαγγελματικές ασχολίες: Ιστορία της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης, Ηλεκτρονική επεξεργασία και ταξινόμηση ιστορικών αρχείων, Χρήσεις της πληροφορικής τεχνολογίας στην αναπαράσταση της ιστορικής πληροφορίας, Η πληροφορική τεχνολογία στην κοινωνική έρευνα, Κατασκευή βάσεων δεδομένων και δημιουργία ψηφιακών συλλογών με χρήση του λογισμικού GreenStone, MySQL, php scripting language. Ειδίκευση σε κατασκευή ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων με ετερογενή αντικείμενα και σε τεχνολογίες εξαγωγής δεδομένων (data extraction). Ειδίκευση σε φωτογραφικές εφαρμογές.
Κατασκευή πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης επιχειρήσεων – μελέτες τεχνικού προγραμματισμού [διαχείριση εισροών – εκροών, διαχείριση πελατολογίου, αποθήκης, logistics, Project management κλπ.]

Υπεύθυνος για την ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση της Ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων και  για την ανάπτυξη και υλοποίηση των διαδικτυακών εφαρμογών του. Υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ανθέμιον» και για την δημιουργία του προγράμματος «Λόγιοι και Κείμενα του 17ου  - 19ου αιώνα»



Ανθέμιον: Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης.
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως: Πρόγραμμα ψηφιοποίησης της ιστορικής εφημερίδας "Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως" από το πρώτο έτος κυκλοφορίας της έως το 1940.
Ψηφιακή βιβλιοθήκη Greenstone: Το λογισμικό Greenstone υποστηρίζει τα γνωστότερα καθολικά πρότυπα μεταδεδομένων όπως MARC, BUBLIN CORE, DLS και δίνει την δυνατότητα κατασκευής ψηφιακών συλλογών που καλύπτουν ανάγκες απλών συλλογών μέχρι πολύπλοκων πολυμεσικών εφαρμογών
Σχολές του Γένους: Bάση δεδομένων που περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τις ελληνικές σχολές & σχολεία, τους σχολάρχες, τους διδασκάλους και τους μαθητές που δραστηριοποιήθηκαν είτε στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε στις παροικιακές κοινότητες.
Eλληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως: Βάση δεδομένων που περιλαμβάνει την αποδελτίωση του περιοδικού του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου.
Λόγιοι & Κείμενα του 17-19 ου αιώνα: Πρόσβαση με ενιαίο τρόπο στο συγγραφικό έργο των λογίων του 17ου -19ου αιώνα και τη σχέση τους με τις Σχολές του Γένους.
Ελληνομνήμων: πρόκειται για την σύγχρονη εκδοχή του προγράμματος “Ελληνομνήμων” όπου κάθε πληροφορία του συνδέεται με τις υπόλοιπες βάσεις του συστήματος.
Περιηγήσεις Λογίων : Διαδραστικός Χάρτης με τις περιηγήσεις των Λογίων Η εφαρμογή δίνει με διαδραστικό τρόπο πληροφορίες για την δράση των Ελλήνων Λογίων, τα έντυπα κείμενα τους σε ψηφιακή μορφή pdf και πληροφορίες για τα χειρόγραφα τους, αναλυτικές πληροφορίες για τις Ελληνικές Σχολές και Σχολεία που λειτούργησαν είτε στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε στις παροικιακές κοινότητες.

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



περισσότερα...

Το ψηφιοποιημένο αρχείο του "Σύγχρονου Κινηματογράφου" & του "Φίλμ": Ψηφιοποίηση - τεκμηρίωση  του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος» των περιόδων 1969-1973 & 1974-1984 και ψηφιοποίηση - αρχειοθέτηση του περιοδικού "Φιλμ" του Θανάση Ρεντζή, το οποίο εκδόθηκε το 1974 και λειτούργησε ως αντίπαλος πόλος του "Σύγχρονου Κινηματογράφου" για την ηγεμονική θεωρητική επικράτηση στον Ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.


 epitheoris

Το ψηφιοποιημένο αρχείο της "Επιθεώρησης Τέχνης" και του "Πολίτη".  Το αρχικό υλικό έχει αντληθεί από τα ΑΣΚΙ.  Προστέθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν τα τεύχη 145 (1/1967) και 027 (3/1957) της Επιθεώρησης Τέχνης  που έλλειπαν από την αρχική ψηφιοποίηση και μπορείτε πλέον να βρείτε το σύνολο της "Επιθεώρησης Τέχνης".Τα ψηφιοποιημένα περιοδικά εμφανίζονται σε μορφή λίστας.

Έχετε την δυνατότητα αναζήτησης στο πεδίο «περιεχόμενα» και στο πεδίο «έτος».
Για να δείτε τα περιοδικά σε μορφή pdf πατάτε στο εικονίδιο του περιοδικού.
Σε κάθε περιοδικό έχει γίνει οπτική αναγνώριση των εικόνων.