Το εργαστήριο εξειδικεύεται στη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων με πρόσβαση στο πρωτότυπο ψηφιοποιημένο υλικό. Τα αρχεία αφορούν τη φιλοσοφική και επιστημονική παραγωγή στον ελληνικό χώρο, κυρίως από το 17ο αιώνα και εντεύθεν. Επίσης, αφορούν περιοχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας για τις οποίες υπάρχει έλλειψη ή μεγάλη διασπορά των σχετικών τεκμηρίων. Ο σκοπός της έρευνας είναι η διάσωση και συγκέντρωση του αρχειακού υλικού, η ιστορική του αποτίμηση και η οργάνωσή του κατά τρόπο που να προωθείται η περαιτέρω ερευνητική αξιοποίηση από τους ιστορικούς.
Το εργαστήριο εποπτεύεται από μέλη Δ.Ε.Π. του τομέα Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Μ.Ι.Θ.Ε. Σε αυτό εργάζονται, επίσης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και ανεξάρτητοι ερευνητές για τις ανάγκες των εκάστοτε ερευνητικών προγραμμάτων. Διαθέτει υποδομή για την ψηφιοποίηση αρχείων (microfilm scanners, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης, επίπεδους scanners, microfilm readers), καθώς και δίκτυο υπολογιστών για την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων και την ηλεκτρονική καταλογογράφηση των αρχείων.
Το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την ηλεκτρονική ταξινόμηση και ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων. Οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν είτε στο χώρο του εργαστηρίου είτε στο χώρο όπου φυλάσσονται οι συλλογές. Οι υπηρεσίες που παρέχει το εργαστήριο απευθύνονται σε φορείς που διαθέτουν συλλογές και επιθυμούν να τις ψηφιοποιήσουν (μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία), καθώς και σε ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης, το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την ηλεκτρονική αποκατάσταση φθαρμένων τεκμηρίων και την ανάκτηση της ιστορικής πληροφορίας από υλικά που έχουν υποστεί αλλοιώσεις εξαιτίας της παλαιότητάς τους ή άλλων παραγόντων.
Επικοινωνία ᾿Εργαστήριο ᾿Ηλεκτρονικῆς Διαχείρισης ῾Ιστορικῶν ᾿Αρχείων |
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. |
Ιστορικό Λεξικό
επιστημονικών όρων
Έκδοση στο πλαίσιο του προγράμματος
"ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ".
Κάτοπτρον Ελληνικής Φιλοσοφίας και Επιστήμης:
Πληροφορικό Σύστημα για την ενοποίηση, τη διαχείριση και την πρόσβαση
στο ελληνικό ιστορικό υλικό για τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και την εκπαίδευση,
κατά την περίοδο 1453-1821
Σύνταξη:
Κατερίνα Σούλα
Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Σύμβουλοι έκδοσης: Κώστας Γαβρόγλου - Μανώλης Πατηνιώτης
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης - Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πaneπiσthmiakeσ Ekδoσeiσ Kphthσ
Iδρυτική δωρεά Παγκρητικής Eνώσεως Aμερικής
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007
Πaneπiσthmiakeσ Ekδoσeiσ Kphthσ
Ίδρυμα Tεχνολογίας & Έρευνας
Hράκλειο Kρήτης, T.Θ. 1527, 711 10. Tηλ. 2810 391097, Fax: 2810 391085
Aθήνα: Mάνης 5, 10681. Tηλ. 2103818372, Fax: 2103301583
e-mail: pek@physics.uoc.gr
Γ´ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000-2006
Γενική Γραμματεία Έρευνας & τεχνολογίας – Υπουργείο ανάπτυξης
επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ανταγωνιστικότητα»
«ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ».
Κάτοπτρον Ελληνικής Φιλοσοφίας και Επιστήμης:
Πληροφορικό Σύστημα για την ενοποίηση, τη διαχείριση και την πρόσβαση στο
ελληνικό ιστορικό υλικό για τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και την εκπαίδευση,
κατά την περίοδο 1453-1821
Το Ευρετήριο Επιστημονικών Όρων περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών επιστημονικών όρων στα έργα φυσικής φιλοσοφίας του 17ου και του 18ου αιώνα.
Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ειδικό λογισμικό που επιτρέπει την αναγνώριση λέξεων μέσα στις ψηφιοποιημένες εικόνες των βιβλίων της βιβλιοθήκης ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ. Οι όροι που εντοπίζονται συνδέονται αυτόματα με τις σελίδες των έργων στα οποία απαντούν. Έτσι, ο ερευνητής όχι μόνο είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη και τη συχνότητα χρήσης διαφόρων επιστημονικών όρων, αλλά και να μεταβαίνει στα σημεία όπου εμφανίζεται ο κάθε όρος και να εξετάζει το εννοιολογικό περιβάλλον εντός του οποίου αυτός σημασιοδοτείται. Η χρήση του Ευρετηρίου Επιστημονικών Όρων αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στη μελέτη της διαμόρφωσης και της εξέλιξης του επιστημονικού λεξιλογίου στην ελληνική γλώσσα.
Υλοποίηση του συστήματος σάρωσης και αυτόματης αναγνώρισης λέξεων:
Θωμάς Κονιδάρης, Βασίλης Γάτος
Επιστημονική επιμέλεια:
Σέργιος Θεοδωρίδης
Έρευνα για τον εντοπισμό όρων:
Ειρήνη Γκουνταρούλη
Επιστημονική Επιμέλεια:
Κατερίνα Σούλα, Μανώλης Πατηνιώτης
Η έρευνα για τον εντοπισμό των επιστημονικών όρων χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ιστορικό Ευρετήριο Ελληνικών Επιστημονικών Όρων».